Wonen in Zweden: waarop letten bij je woningkeuze

      Reacties uitgeschakeld voor Wonen in Zweden: waarop letten bij je woningkeuze
Deel deze pagina

Wonen in Zweden is niet voor iedereen weggelegd. Emigranten in spe verkijken zich snel op de charmes van een huisje in het bos, de afstanden, de economische mogelijkheden en de voorzieningen in het land.

Bij elk droomhuis hoort een omgeving en die bepaalt in grote mate hoe de nieuwe start in Scandinavië eruit gaat zien. Onderstaand artikel somt puntsgewijs een aantal zaken open waaraan je moet denken bij het kiezen van je huis.

Huizen in Zweden zijn gemiddeld genomen een stuk goedkoper dan die in Nederland en België. Maar ze liggen vaak ook ver van voorzieningen en het onderhoud laat niet zelden te wensen over.

Voordat je een woning gaat zoeken, is het dus belangrijk te weten waarom een huis er kost wat het kost.

Ligging van je zweedse huis

Menig Zwedofiel droomt van zo’n typisch Zweeds huisje in the middle of nowhere, het liefst aan de rand van een meer.

Wonen in ZwedenPrachtig natuurlijk. Maar… wie ruimt ’s winters de sneeuw op het twee kilometer lange weggetje naar je droomhuis? De gemeente doet alleen de openbare weg (daar waar de brievenbussen staan), de rest moet je zelf opknappen. Één keer spitten is al een karwei, maar gaat misschien nog. De dag erna kan je weggetje echter weer vol liggen.

Het is bij huizen “in het bos” ook normaal dat de elektriciteitsdraden er naartoe bovengronds lopen. Slecht weer kan dan een stroompanne veroorzaken. Vaak is dat snel verholpen, maar je zult de eerste niet zijn bij wie het drie dagen duurt voor de leidingen zijn hersteld.

Eenzaamheid

Vraag jezelf af of je eigenlijk bestand bent tegen eenzaamheid. Als je aan een welverdiende vakantie begint, zijn rust en stilte altijd welkom. Maar wie gaat emigreren, blijft langer dan twee weken, en veel Zweden – toch al niet de meest praatgrage inwoners van Europa – vertonen zich in de lange winters alleen buitenshuis als het echt moet.

Kortom, afgelegen wonen in Zweden stelt eisen, vooral aan jezelf. Je kunt er enorm van genieten, maar het kan soms ook heel moeilijk zijn. Sommige mensen aarden beter in een omgeving met méér mensen. Ook die heb je in Zweden. Aan jou de keuze.

Er zijn meer factoren die bij je woningkeuze een rol spelen. In de Benelux woon je bijna altijd dicht bij een dorp of stad met allerlei voorzieningen en een bruisend bedrijfsleven. In Noord-Europa ligt dat wel anders. Hier kun je meer lezen over de nadelen van rust en ruimte.

Nog wat punten om bij stil te staan als je gaat wonen in Zweden…

Werkgelegenheid

Wat ga je doen in Zweden? Zoek je werk in loondienst, onderzoek dan wat voor bedrijven er in de buurt zitten. Passen ze bij je opleiding en ervaring? Hebben ze vacatures? En – niet onbelangrijk op het platteland – zijn er wel voldoende bedrijven in je regio om kans te maken op een baan?

Scholen en kinderopvang

Ga je wonen in Zweden met kleine kinderen? Kijk dan waar zich een crèche bevindt en of je er snel kunt komen. Gaan de kinderen naar school, dan is het fijn te weten dat het vervoer op het platteland wordt verzorgd door een schoolbus. Maar soms willen ze na school bij een vriendje gaan spelen. Hoe komen ze dan thuis? Ook als je een ruime keuze wilt aan onderwijsvoorzieningen, dan moet je dit mee laten spelen bij de selectie van woningen.

Eigen zaak

Als je een eigen bedrijf start, dan ben je mogelijk afhankelijk van lokale klanten en/of een goede bereikbaarheid.

Past je bedrijf bij de plaatselijke behoefte en is die groot genoeg? Hoe staat het met de verkeersverbindingen? Wil je in de toeristische sector aan de slag, bedenk dan of het klimaat ter plaatse je een kans van slagen geeft.

Openbaar vervoer in zweden

Is er een bushalte of een treinstation in de buurt? Zo ja, komt de frequentie van de diensten tegemoet aan je behoefte? Als je vaak openbaar vervoer gebruikt, moet je hier zeker een onderzoekje naar doen, want er zijn streken waar de bus maar eens per dag komt. Zelfs in de dichtbevolkte gebieden komt de frequentie vaak niet overeen met wat je in België of Nederland gewend bent.

Medische zorg

Hopelijk word je niet snel ziek, maar het kan altijd gebeuren. Kijk dus waar de dichtstbijzijnde vårdcentral (medisch centrum met huisarts) is, en het eerste ziekenhuis. Het is geen pretje als je hoogzwanger bent en je voor de verloskamer 60 kilometer moet rijden.

Nabijheid Nederland of België

Veel mensen willen in één dag van hun Zweedse woning naar de familie in Nederland of België kunnen rijden. Dat is mogelijk als je een huis kiest ten zuiden van Oslo-Stockholm.

Op deze site vind je nog veel meer informatie over het kopen van een huis in Zweden. Je leest er ook meer over in deze handige emigratiegids.

 


Deel deze pagina