Wil je gaan werken in Zweden, dan heb je twee opties: je zoekt een baan in loondienst of je begint een eigen zaak. Het is mogelijk om er te solliciteren voordat je gaat emigreren en bepaalde beroepen zijn veelgevraagd. En voor jezelf beginnen is niet moeilijk.
Op deze pagina beperken we ons tot werk in loondienst.

Sollicitatiegesprek.
De Zweedse economie heeft het de voorbije twintig jaar zwaar te verduren gehad. Begin jaren negentig belandde het land in een diepe crisis. Rond de eeuwwisseling ging het weer sterk bergop. De werkloosheid daalde en er kwamen veel nieuwe banen, onder meer in de IT-sector. Het belastingklimaat werd ook vriendelijker voor bedrijven, vergeleken met vroeger.
De internationale economische crisis die eind 2008 inzette zorgde voor een nieuwe terugslag. Er zijn veel mensen ontslagen en de werkloosheid nam sterk toe. Vergeleken met andere Europese landen heeft Zweden zich echter vrij goed hersteld. Desondanks is de werkloosheid er groter dan in Nederland.
Werk zoeken in Zweden
Toch zijn er nog beroepen waar in Zweden grote behoefte aan is en waarvoor de concurrentie bij sollicitaties niet zo groot is. Kortom: interessante functies voor emigranten.
Zulke knelpuntberoepen zijn:
- arts
- leraar beroepsonderwijs aan het gymnasium
- operatiezuster
- verpleegkundige op de röntgenafdeling
- elektrotechnisch ingenieur
- verpleegkundige psychiatrie
- metaalbewerker in de bouw
- pedagogisch begeleider op de crèche.
Loodgieters en timmermannen die willen werken in Zweden komen op het platteland eveneens makkelijk aan de slag. Volgens recente berichten zijn ook architecten, ingenieurs en IT-specialisten nog altijd gewild. Let wel dat er regionaal sterke verschillen in de behoeften kunnen zijn.
De beroepen/functies waarbij je daarentegen de minste kans hebt om aangenomen te worden zijn: receptionist, kinderverzorgster, bioloog, magazijnmedewerker, verkoper in winkel en vakhandel, keukenassistent, restauranthulp, assistent bejaardenzorg, leerlingenbegeleider.
Werk zoeken in Zweden kan dankzij het Internet ook vanuit het buitenland. Toch verloopt het solliciteren niet altijd van een leien dakje. Het wordt namelijk wel verwacht dat je Zweeds spreekt.
Het Zweedse vocabulaire van een bouwvakker hoeft niet zo omvangrijk te zijn als dat van een leraar, maar om snel werk te vinden moet je toch wel over een basiskennis van de taal beschikken.
Er zijn wel mensen bij wie het zelfs lukte zonder dat ze één woord Zweeds spraken, maar het is gevaarlijk om op uitzonderingen af te gaan. Vroeg of laat heb je de taal toch nodig. Hier lees je meer over solliciteren.
Op de werkvloer
Op de Zweedse werkvloer gaat het anders toe dan op de Nederlandse. Het werktempo ligt lager, er wordt veel vergaderd, omzichtiger met elkaar gesproken en steeds naar compromissen gezocht.
Er is minder stress, maar zaken lijken ook minder snel vooruit te gaan, al is dat een sterk subjectieve indruk.
Nederlandse emigranten, gewend aan actie en directheid, moeten wennen aan de manier van werken in Zweden. Ze hekelen nogal eens de vermeende besluiteloosheid van hun collega’s en chefs. Voor Vlamingen is de overstap mogelijk iets makkelijker.
Het is geruststellend te weten dat de Zweden ondanks dat vermeende gebrek aan daadkracht één van de meest welvarende landen ter wereld hebben opgebouwd, met – gemeten naar de bevolkingsomvang – zeer veel grote en internationaal succesvolle bedrijven. De Zweedse aanpak is, gemeten naar het resultaat, dus niet slechter te noemen, maar wel anders.
Lonen in Zweden
Wie een baan vindt, begint veelal met een proefperiode van een half jaar. Een werkweek van 40 uur is er normaal.
Werken in Zweden wordt goed betaald, maar de lonen liggen er wel lager dan in de Benelux. De hiërarchische verschillen zijn kleiner. Vooral mensen met een hoge functie verdienen er vaak minder dan wanneer ze diezelfde functie in Nederland of België zouden hebben.
Daar staat tegenover dat het voor werkgevers heel moeilijk is om iemand te ontslaan. Ook zijn de verschillen in salariëring tussen mannen en vrouwen relatief klein.
Uiteraard betaal je ook belasting in Zweden. Het tarief voor inkomstenbelasting begint bij 30 tot 33 procent, afhankelijk van waar je woont. Meer over de belastingen in Zweden vind je hier.
Door het solide sociale zekerheidsstelsel hoef je je ook geen zorgen te maken over ziektekostenverzekeringen of ouderschapsverlof. Kersverse vaders en moeders hebben samen recht op 450 dagen ouderschapsverlof, op te nemen voordat het kind 8 jaar wordt. In de praktijk blijven de meeste moeders het eerste jaar na de bevalling thuis.