Verhuizen naar Zweden: zelf doen of uitbesteden?

      Reacties uitgeschakeld voor Verhuizen naar Zweden: zelf doen of uitbesteden?
Deel deze pagina

Verhuizen naar Zweden doen de meeste emigranten met een verhuisbedrijf. Dat is doorgaans niet goedkoop, maar er zijn manieren om de prijs te drukken. Er zijn zelfs mensen die gaan emigreren en de verhuizing helemaal zelf organiseren.
Internationaal verhuizen is altijd kostbaar. De meeste mensen doen het maar één keer en dus is het belangrijk dat het goed gebeurt.

Omdat je verhuist binnen de EU hoef je overigens geen invoerrechten te betalen op je inboedel.

Er zijn veel redenen om het uit te besteden aan een internationaal verhuisbedrijf.

Wie gaat emigreren heeft al veel te regelen en door de afstand naar het toekomstige woonland gaat dat niet altijd makkelijk. Dan ook nog eens de verhuizing zelf organiseren kan een beetje veel van het goede zijn.

Emigreren naar ZwedenAndere redenen om niet zelf te verhuizen:

  • Het spaart tijd als je het geregel niet zelf hoeft te doen. Tijd die je voor tal van andere zaken kunt gebruiken. En het is een cliché: tijd is ook geld.
  • Ga je verhuizen naar Zweden, dan spreek je over een grote afstand die moet worden afgelegd over soms niet zulke makkelijke wegen. Je huisraad kan dan maar beter in ervaren, verzekerde handen zijn.
  • Een verhuisbedrijf heeft sterke handen in dienst die een verhuiswagen efficiënt kunnen laden. Voor een buitenstaander is dat niet zo vanzelfsprekend. Meestal moet de hele huisraad ook in één keer mee; de planten en de fiets een dagje later even ophalen, is een redelijk onbegonnen zaak.

Wat kost verhuizen naar Zweden?

Er zijn diverse mogelijkheden om de prijs van je emigratie te drukken:

  • Vrachtwagen delen: Veel internationale verhuizers rijden regelmatig naar Scandinavië. Je kunt de vrachtwagen dan vaak delen met een ander gezin dat die kant op gaat. Dat scheelt de transporteur in kosten en dat voordeel wordt aan jou doorberekend. Informeer ernaar als je een offerte aanvraagt. Houd er rekening mee dat je wel wat minder flexibel bent qua datum als je de wagen deelt.
  • Volume verminderen: Verhuizers berekenen hun prijs aan de hand van volume. Als je alle meubels en bezittingen van een gezin opstapelt zit je vrij snel aan 40 kubieke meter. Probeer het volume te minderen door spullen weg te doen die je straks in Zweden niet gaat gebruiken, of die je toch wilt vervangen. Een mens heeft veel meer rommel dan hij of zij werkelijk nodig heeft.
  • Zelf laden/lossen: Je kunt het verhuisbedrijf vragen om laders en lossers mee te sturen of ervoor kiezen om een deel zelf te doen. Dat scheelt personeelkosten. Om een complete huisraad in te laden zijn drie mensen meestal genoeg – zijn er meer, lopen ze mekaar snel in de weg. Bedenk wel dat het fysiek zwaar kan zijn. Geef bij de offerteaanvraag aan met hoeveel mensen je meehelpt.
  • Zelf inpakken: Verhuizers bieden meestal aan om voor jou in te pakken en spullen in dozen te steken, maar dat is doorgaans niet goedkoop. Als je zelf inpakt zie je ook sneller wat je weg kunt gooien.
  • Vraag meerdere offertes aan: Er zijn veel professionele bedrijven die inboedels verhuizen naar Zweden. Er zijn er die vele malen per jaar naar het Noorden rijden. De prijsverschillen kunnen desondanks groot zijn, terwijl de service niet geweldig veel van elkaar afwijkt; uiteindelijk komen vrijwel alle vrachtwagens op hun plaats en gebeurt het laden en lossen in de meeste gevallen zonder grote problemen. Stel je daarom niet tevreden met één offerte, maar vraag prijsopgaven bij meerdere verhuisbedrijven.

Terug naar de vraag: hoeveel kost dan verhuizen naar Zweden?

Verhuizen naar ZwedenAls je bovenstaande tips opvolgt, moet je nog altijd rekening houden met een uitgave van 3500 tot 5000 euro. Afhankelijk van volume en bestemming (Noord-Zweden kost meer door de hogere benzinekosten en langere rijtijd) zijn er uitschieters naar onder en boven mogelijk.

Wie full service wil, geen wagen wil delen en zelf de datum bepaalt, moet denken aan bedragen die twee keer zo hoog zijn. Je bent dan gauw 7000 tot 9000 euro kwijt.

Voor de prijs maakt het meestal geen verschil of een verhuisbedrijf bij jou in de buurt zit of niet. Begin wel minimaal twee maanden voor de beoogde verhuisdatum met offertes aanvragen.

Tip: heb je een offerte binnen, dan moet je controleren of alles inclusief is. Zit er bijvoorbeeld tolgeld in? Zijn bootkosten meegerekend? Is het bedrag inclusief btw en verzekeringen? Is dat niet het geval, vraag een nieuwe offerte die wel compleet is of kies voor een andere verhuizer. Als het over zulke bedragen gaat, heb je recht op een eerlijke, transparante offerte.

Zelf verhuizen

Er zijn mensen die helemaal zelf verhuizen naar Zweden. Dat kan op meerdere manieren:

  • Met een grote container. Die huur je voor een bepaalde tijd waarin je hem moet laden en lossen. Transporteurs kunnen de container naar de haven brengen of op de trein zetten. In Zweden laat je hem dan ophalen. Vergeet niet om een verzekering af te sluiten. Er zijn mensen die op deze manier voor minder dan 3000 euro naar Lapland zijn verhuisd.
  • Door zelf een bestelauto of vrachtwagen te huren. Prijs varieert en is van veel factoren afhankelijk, maar echt goedkoop is het zelden. De wagen moet bovendien ook door iemand worden teruggereden.

Kies je bij het verhuizen naar Zweden voor de doe-het-zelf-methode, begin dat wel op tijd met informeren.


Deel deze pagina