Tom Pick: “In Zweden doen we alles wat we leuk vinden”

      Reacties uitgeschakeld voor Tom Pick: “In Zweden doen we alles wat we leuk vinden”
Deel deze pagina

Tom Pick, Maaike Schous en hun gezin (nu drie kinderen) verhuisden van de Randstad via Groningen naar het Zweedse Sikfors, gemeente Hällefors. Dit is Toms emigratieverhaal.

Emigratieverhalen

Tom Pick en kroost.

“Al jarenlang logeerde ik veel bij vrienden in Noorwegen en Zweden. Op een dag kwamen mijn (toen nog toekomstige) vrouw en ik op jacht naar paardenbloemen voor de paardenbloemenwijn een schattig huisje tegen. Dat bleek te koop te zijn en nog betaalbaar ook.

De rust en de natuur bevielen ons goed, en elke vakantie werd het moeilijker om weer naar huis te moeten. Zo ontstond het plan om te emigreren.

Als illustrator vind ik het bovendien fijn om midden in de natuur te wonen. Toen we verhuisden zou ik een boek over trollen gaan illustreren. Dat grote project zag ik niet zo zitten vanuit een bovenwoning midden in de stad…

Ik ben illustrator en illustreer bijvoorbeeld kalenders, schoolboeken en natuurhandboeken. Ik maak ook kaarten. We zijn bovendien bezig met het opzetten van een kleine Bed & Breakfast en gaan komende zomer o.a. natuurwandelingen organiseren. Het is hier handig om veelzijdig te zijn en je inkomen uit meerdere activiteiten te halen. Daarom hebben we besloten om alles te doen wat we leuk vinden!

Wat ons bevalt aan Zweden zijn de rust, de ruimte en de natuur. Bovendien zijn de huizenprijzen hier erg gunstig!

De grote afstanden in Zweden zijn echter niet altijd even handig. In Nederland kan je ook gewoon naar een station gaan en daar kijken wanneer de eerstvolgende trein komt. Hier moet je een reis goed plannen en daar moet je aan wennen.

Het was ook jammer dat de geboorte van de jongste in het ziekenhuis moest plaatsvinden, omdat een thuisbevalling gezien de grote afstand te riskant werd gevonden.

Een emigratie lijkt een hele grote stap en kan heel eng lijken. Maar als je het opdeelt in stapjes en gewoon gaat valt het allemaal best mee. Om zeker te weten of je echt in Zweden wil wonen is het echter wel handig om er verschillende seizoenen meegemaakt te hebben.

Je hoeft ook niet meteen een huis te kopen, maar kan een langere periode huren. Dat maakt een eventuele terugkeer makkelijker en geeft je de kans om de huizenmarkt van dichtbij in de gaten te houden. Bovendien kom je er achter wat je eigen wensen zijn. Is het bijvoorbeeld wel zo leuk in je eentje midden in het bos?

En natuurlijk: Leer Zweeds! Lang niet alle Zweden spreken Engels en vaak wordt het toch als een drempel gezien waardoor je moeilijk ècht contact met mensen krijgt.”


Deel deze pagina