Huis kopen in Zweden: Hoe gaat dat?

      Reacties uitgeschakeld voor Huis kopen in Zweden: Hoe gaat dat?
Deel deze pagina

Een huis kopen in Zweden: hoe doe je dat? Één ding is zeker: op een andere manier dan in Nederland en België. Lees hier waar je moet zoeken en welke moeilijkheden je kunt tegenkomen.

Besluit je te emigreren naar Zweden, dan staat een zoektocht naar de juiste woning haast altijd bovenaan de agenda. Je hoeft er in eerste instantie niet voor te reizen, want het grootste deel van het aanbod staat op Internet.

De beste websites zijn:

Hier vind je woningen die via makelaars worden aangeboden. Particulieren plaatsen hun huizen veelal op blocket.se en op www.privatmaklaren.se De beschrijvingen zijn in het Zweeds. Beheers je die taal nog niet, dan is dit woordenlijstje buitengewoon handig (afdrukken en naast je computer leggen!).

Je kunt op huizensites ook informatie vinden over de ligging van de woning (een plattegrond, info over nabijheid van voorzieningen). Kijk ernaar. Het is niet leuk om eenmaal in Zweden te moeten constateren dat je voor een brood 30 kilometer en voor de kindercrèche 40 kilometer moet rijden.

Waarop letten bij huizen in Zweden

Naast de ligging zijn er nog diverse andere zaken waarbij je moet stilstaan bij de keuze van een bepaalde woning, wil je een huis kopen in Zweden. Bedenk dat witgoed (wasmachine, koelkast, vaatwasser, fornuis) in de regel inbegrepen is bij de verkoop van een woning, ook als deze spullen in slechte staat verkeren.

Huis kopen in Zweden?Even belangrijk is een deugdelijke watervoorziening. De meeste huizen zijn aangesloten op de gemeentelijke waterleiding, maar op het platteland kom je ook huizen tegen met een eigen bron. Ook voor de riolering is bij panden die meer afgelegen liggen soms een eigen voorziening. Vraag ernaar als je een huis gaat bekijken.

Zweden kent geen aankoopmakelaars. Zweedse makelaars werken zowel voor verkoper als koper. Er zijn ook bemiddelingsbureaus gerund door Nederlandse emigranten die helpen zoeken naar een woning en verder kunnen adviseren. Hulp van iemand die dezelfde taal spreekt kan handig zijn, maar je moet ze wel voor hun diensten betalen en ze hebben niet dezelfde bevoegdheden als een makelaar.

Een aantal aantrekkelijke huizen gevonden? Normaal gezien neem je dan contact op met de makelaar en maak je een afspraak voor bezichtiging. De meeste makelaars spreken Engels al is het aangeraden dit even te controleren voor je iets afspreekt.

Huis kopen in Zweden: Tips

Waaraan denken als je huizen gaat bezichtigen?

  • Weet van tevoren hoeveel je te besteden hebt.

Wil je een huis kopen in Zweden en red je het niet zonder hypotheek? Ga dan op bezoek bij een paar banken in de gemeente waarin je je wilt vestigen. Persoonlijk contact is belangrijk in dit land. Beperk je niet tot één bank. Buitenlanders kunnen veelal een hypotheek krijgen tot 75 procent van de verkoopprijs. Als je in Zweden woont en een vaste baan hebt, is soms meer mogelijk via een bijkomende lening. Over die extra lening betaal je wel meer rente.

Wil je een eigen bedrijf starten zonder dat je over een groot eigen vermogen beschikt, zal het moeilijk worden om een hypotheek te krijgen. Helemaal onmogelijk is het echter niet; overleg dus met de bank. In eigen land aankloppen is niet zinvol. Nederlandse banken geven vrijwel nooit hypotheken voor huizen in het buitenland.

  • Een huis kopen in Zweden heeft vaak veel weg van een veiling.

Als er meerdere belangstellenden zijn, is het normaal dat aspirant-kopers tegen elkaar opbieden. De vraagprijs is meestal niet de prijs waarvoor de woning de deur uitgaat; het lage bedrag dat je op de website ziet, is soms een lokkertje. Er zijn ook huizen die juist voor minder de deur uit gaan, zeker als ze al lang te koop staan.

  • Zweden doen niet aan opties.

Je kunt niets reserveren. Heb je bedenktijd nodig, houd het dan kort, want anders gaat een ander er misschien met “jouw” huis vandoor.

  • Heb je serieuze belangstelling, dan ben je verplicht om het huis vóór aanschaf bouwkundig te laten inspecteren.

Hiervoor huur je het best een besiktningsman in. Dat is een bouwkundig expert. Een makelaar kent meestal wel een deskundige in de regio. Laat de bezichtigingsman ook naar de elektriciteit en de waterleiding kijken. Als er ernstige gebreken zijn kun je dit gebruiken om een lagere prijs te bedingen. Als de eigenaar snel wil verkopen, sta je sterk.

Soms heeft de verkoper het huis al laten inspecteren. De verkoper of diens makelaar zal je dan inzage in het rapport geven. Nog een bezichtiging is dan niet verplicht, maar kan overwogen worden als second opinion.

  • Je moet een aanbetaling doen.

Wil je een huis kopen in Zweden, dan is een mondelinge toezegging niet rechtsgeldig. Ook als je eenmaal een handtekening onder het koopcontract hebt gezet, ben je er nog niet. De verkoop is pas rechtsgeldig als je tien procent van de overeengekomen koopsom hebt betaald. Zorg ervoor dat je dit bedrag snel beschikbaar hebt. Je zou de eerste niet zijn die een huis op het laatste nippertje aan zijn neus ziet voorbijgaan!

Ook niet onbelangrijk: je kunt in het koopcontract ontbindende voorwaarden laten opnemen, bijvoorbeeld voor het geval je de financiering niet rond krijgt. Ook als je twijfels hebt over de staat van de woning kan dit handig zijn. Overleg met de makelaar over de formulering.
Bijkomende kosten

Voor inschrijving in het kadaster dien je nog 1,5% van de koopsom te betalen plus administratiekosten (lagfart). Een andere kostenpost zijn de pandbrieven (pantbrev). Daarover moet je beschikken om een lening te kunnen krijgen op het huis. De kosten van een pandbrief zijn 2% van het te lenen bedrag plus eventuele administratiekosten (worden niet in rekening gebracht als er al eerder een pandbrief op het pand is afgegeven). Spreek hierover met de makelaar.

Woningbezitters betalen ook jaarlijks belasting op onroerend goed. Die bedraagt 1% van de getaxeerde waarde.

Meer weten? Het Handboek Emigreren naar Zweden gaat nog dieper in op de aankoop van een huis in Zweden en hoe je de woning van je dromen vindt.

Ervaringen van emigranten

Een huis kopen in Zweden is geen ingewikkeld proces, maar het gaat wel anders dan in de Benelux. Ook krijg je te maken met mensen met een andere taal en culturele achtergrond. Bedenk dat de Zweedse manier van leven minder gejaagd is dan de Nederlandse. Makelaars rennen er niet zo hard als hun collega’s in de Lage Landen. Je moet soms erg lang wachten op informatie die je hebt aangevraagd. Dit leidt wel eens tot wrijvingen bij mensen die willen emigreren.

Sommige verkopers van huizen kunnen je mondeling toezeggen dat jij de woning krijgt en vervolgens besluiten het huis aan iemand anders te verkopen. Ook biedprocedures verlopen niet altijd eerlijk. Er zijn emigranten die ware horrorverhalen kunnen ophangen over hun Zweedse huizenjacht. Er zijn echter ook heel veel emigranten bij wie de verkoop vlotjes en zonder grote problemen verloopt. En vergeet niet dat ook in Nederland en België vaak geklaagd wordt over “onbetrouwbare” en “op geld beluste” makelaars.


Deel deze pagina