Huis in Zweden: Tips voor de huizenjacht

      Reacties uitgeschakeld voor Huis in Zweden: Tips voor de huizenjacht
Deel deze pagina

Op zoek naar een huis in Zweden? Wie gaat emigreren heeft verschillende opties. Je kunt kopen of huren, maar ook een tussenvorm is mogelijk. Er zijn villa’s, rijtjeshuizen, 2-onder-1-kappers en appartementen. Kortom, keus genoeg. Maar hoe werkt de Zweedse woningmarkt en vind je de woning die het best bij je past?

Kopen van huizen in Zweden

Op het Zweedse platteland kun je soms al voor 50.000 euro een behoorlijke, vrijstaande woning kopen, met een flinke lap grond en – als je geluk hebt – een meer in je achtertuin. Er zijn zelfs streken waar je voor minder iets redelijks kunt vinden.

Huis in ZwedenVoor Nederlanders en Belgen zijn deze prijzen ongekend laag. In de Zweedse steden betaal je overigens aanzienlijk meer. De meeste emigranten verkiezen echter de rust en de ruimte van het platteland. Het is belangrijk dat je de oorzaak van prijsverschillen begrijpt.

Waarschuwing: ga niet emigreren naar Zweden alleen maar omdat de huizen er goedkoop zijn. Het is geen paradijs en de huizen zijn soms niet voor niks goedkoop. Informeer je en bezoek het land voor je tot emigratie besluit.

Het kopen van een huis in Zweden is een vrij simpel en overzichtelijk proces, maar het verloopt wel anders dan in de Benelux. Zo kun je geen optie nemen, moet je het huis bouwkundig laten inspecteren en is de koop pas rond wanneer je tien procent hebt aanbetaald en het contract ondertekend.

Bieden op een huis

Wat het ook anders maakt, is dat huizen via biedprocedures worden verkocht. Het in 2018 volledig geactualiseerde Handboek Emigreren naar Zweden geeft nuttige tips die je helpen om een bieding te winnen.

Het is belangrijk dat je de Zweedse manier van woningen verkopen begrijpt voordat je gaat zoeken. Het maakt daarbij geen verschil of je een vakantiehuis koopt of een voor permanente bewoning. Het is in veel gevallen overigens mogelijk om een hypotheek te nemen.

Veel huizen worden via makelaars aangeboden. Ook zijn er Nederlandse bemiddelaars in Zweden. Het grootste deel van het aanbod is op Internet te vinden. Er zijn tal van factoren waarbij je moet stilstaan voor je besluit een woning te bezichtigen.

Ongeacht of je koopt of huurt, bij de keuze van je woning moet je niet alleen letten op ligging en staat van onderhoud, maar ook op het type verwarming. Er zijn in het vaak koude Zweden vele soorten verwarming en die hebben allemaal een ander prijskaartje.

Woning huren in Zweden

Sommige emigranten huren eerst liever voordat ze kopen. Zo kun je de streek leren kennen en rustig op zoek gaan naar een koopwoning.

De meeste huurwoningen zijn appartementen, veelal aangeboden via gemeentelijke woningbedrijven. Lange wachtlijsten om ervoor in aanmerking te komen zijn er meestal niet. Je kunt echter ook huurhuizen vinden. Vaak zijn dat oudere woningen op het platteland. Beide opties hebben voors en tegens.

Woonrecht (Bostadsrätt)

Wie een huis in Zweden wil, kan ook kiezen voor een woonvorm die in de Benelux niet bekend is: het woonrecht ofwel bostadsrätt. Het lijkt op een kruising tussen kopen en huren. Eerst koop je het recht om in een huis of appartement te wonen (meestal zijn het appartementen of rijtjeshuizen). Dat geld betaal je aan de vorige bewoner.
Rijtjeshuizen zijn vaak bostadsrätter

Bostadsrätt in ZwedenVervolgens draag je een maandelijks bedrag af aan de woonrechtvereniging ofwel bostadsrättföreningen (afgekort BRF). Dat is een vereniging van mensen die allemaal een woonrecht hebben gekocht in een bepaald gebied.

Door het woonrecht te kopen word je ook zelf lid van de vereniging. De maandelijkse bijdrage is voor het onderhoud van gemeenschappelijke voorzieningen, zoals verwarming, waskelders en groenvoorzieningen.

Ga je verhuizen, dan zet je het bostadsrätt te koop zoals je ook een gewoon koophuis aanbiedt, tegen een prijs die je zelf bepaalt.

Deze woonvorm is met name populair in grotere gemeenten, waar de prijzen van koopwoningen voor veel mensen toch iets te hoog zijn. Desondanks zijn bostadsrätter lang niet altijd goedkoop. Soms betaal je niet meer dan 10.000 euro, maar er zijn ook plaatsen waar je 100.000 tot 300.000 euro moet neertellen. Is de aanschafprijs laag, dan is de maandelijkse bijdrage doorgaans hoog, en omgekeerd. Die maandelijkse bedragen kunnen enorm variëren, van minder dan 100 euro per maand tot meer dan 800.

Voor buitenlanders die nog niet in Zweden wonen kan het moeilijk zijn een bostadsrätt te kopen. De woonrechtvereniging moet ermee instemmen dat de vorige bewoner het aan jou wil verkopen en er dus van overtuigd worden dat jij je maandelijkse bijdrage kunt betalen. Als je dan al een vaste baan hebt gevonden, heb je een streepje voor.

Wil je op deze manier een huis in Zweden vinden, ga dan naar de website van de gemeente van je keuze. Meestal vind je daar een overzicht van plaatselijk actieve bostadsrättföreningar.


Deel deze pagina