Emigreren naar Zweden heeft gevolgen voor het Nederlands pensioen en de AOW. Welke gevolgen hangt af van je situatie.
De onderstaande informatie over de gevolgen van emigratie naar Zweden voor pensioen en AOW heeft betrekking op twee groepen emigranten:
1. Mensen die nog niet gepensioneerd zijn als ze emigreren
2. Mensen die na hun pensionering in Zweden gaan wonen.
Bij groep 1 gaat het om deels opgebouwde pensioen- en AOW-rechten. Je moet weten wat er met die rechten gebeurt na emigratie naar Zweden, of het nuttig is om premies in Nederland te blijven betalen, of dat je juist moet inzetten op de Zweedse oudedagsvoorzieningen.
Bij groep 2 gaat het vooral om het uitoefenen van de volledige rechten. Je hebt alle rechten in Nederland, dat is zonneklaar. Maar hoe is de afwikkeling bij de belastingdienst in Nederland en speelt de Zweedse belastingdienst een rol? En wat gebeurt er als je in Zweden een (neven)inkomen hebt? Of in Nederland, door bijvoorbeeld rente of dividend bij bank- en beleggingsrekeningen?
Nog niet gepensioneerd voor emigratie
Voor wie tijdens de opbouw van het Nederlands pensioen en AOW gaat emigreren naar Zweden, kan de uitkering lager uitpakken. Je betaalt in Nederland geen premies meer, je pensioenrechten worden bij de emigratie bevroren.
De Sociale Verzekeringsbank geeft aan dat met ieder jaar zonder premies tot aan je 65e verjaardag er 2% afgaat van je AOW. Dus als je na je veertigste geen premie afdraagt, daalt je uitkering met 50%.
Emigreren en het Nederlands pensioenHet is echter mogelijk om bij te verzekeren. Dit kost op jaarbasis momenteel, afhankelijk van het totale inkomen, tussen de 479,70 en 4.797 euro. Opgelet: bijverzekeren kan maximaal tien jaar – daarna moet je weer minimaal een jaar in Nederland wonen voordat je je nog eens bij kunt verzekeren. Bijverzekeren is ook niet verplicht. Laat je dus niet misleiden door brieven van de Sociale Verzekeringsbank die wellicht anders suggereren.
In kort bestek is het moeilijk te zeggen wat in individuele gevallen de beste keuze is. Het hangt af van het aantal jaren dat je nog premie moet betalen en de hoogte ervan, in vergelijking met alternatieven in het Zweedse stelsel van oudedagsvoorzieningen en alternatieven in het algemeen (sparen, beleggen, rentenieren).
Emigreren naar Zweden na pensionering
De belastingafwikkeling die we bij groep 2 noemen, hangt af van het belastingverdrag tussen de twee landen. Emigreer je van Nederland naar Zweden, dan heb je te maken met wat de Belastingdienst in Nederland aangeeft.
Het is altijd zaak de Sociale Verzekeringsbank in te lichten. In de regel kan het Nederlands pensioen worden “meegenomen”.
Nederlands pensioen en medische zorg
Als je met een een pensioen uit Nederland (maar ook met een WAO-uitkering) naar Zweden verhuist, heb je vanwege het verdrag tussen deze landen recht op medische zorg betaald door Nederland. Je kunt je wel in Zweden medisch laten verzorgen, zoals iedere andere emigrant, maar de kosten worden verrekend met je Nederlandse zorgverzekeraar.
Neem daarom vóór de verhuizing altijd contact op met je huidige verzekeraar. Vraag een zogeheten E 104-formulier aan zodra je de verhuisdatum kent. Dit formulier moet je inleveren bij Försäkringskassan, de nationale zorgverzekeraar van Zweden.
Je bent uiteraard premie verschuldig, net zoals in Nederland. Die wordt afgedragen aan het Nederlandse College voor Zorgverzekeringen. De hoogte wordt afgemeten aan de kosten van zorg in Zweden. Die is lager dan in Nederland, zodat de premie lager uitvalt dan wat je voordien in Nederland betaalde.
Voor je eventuele (neven)inkomen in Zweden dien je aangifte te doen bij de Zweedse belastingdienst.
Het Handboek Emigreren naar Zweden (editie 2018) geeft een uitgebreide uitleg over het Zweedse pensioenstelsel.