Emigratie naar Zweden: wat je moet regelen

      Reacties uitgeschakeld voor Emigratie naar Zweden: wat je moet regelen
Deel deze pagina

Bij een emigratie naar Zweden komt veel kijken. Het blijft niet beperkt tot het zoeken van een huis en het vinden van werk. Zowel bij het vertrek uit je vaderland als bij binnenkomst in Zweden krijg je te maken met nogal wat papierwerk en formaliteiten.

Een deel daarvan kun je afhandelen nog voor de verhuiswagen voor de deur staat. Andere zaken kun je alleen ter plekke regelen.

Verblijfsrecht en verblijfsvergunning

Wonen in het buitenland staat en valt met het recht om er te zijn. Nederlanders en Belgen die langer dan drie maanden in Zweden willen verblijven, hebben verblijfsrecht mits ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

Emigratie naar Zweden: springen!Wie het verblijfsrecht heeft en een adres in Zweden, kan een persoonsnummer aanvragen. Dat is een nummer dat door Zweedse bedrijven en instellingen te pas en te onpas wordt gevraagd; het is feitelijk onmogelijk er een normaal leven te leiden zonder persoonsnummer.

Ben je zelf (of is jouw partner) geen EU-burger, dan krijg je bij een emigratie naar Zweden geen verblijfsrecht, maar kun je een verblijfskaart aanvragen of een verblijfsvergunning.

Mocht je toevallig een Deens, Noors, Fins of IJslands paspoort hebben, dan heb je aan al dit soort zaken geen boodschap. Je mag dan op grond van je nationaliteit ook zonder verblijfsrecht in Zweden wonen en werken – het gevolg van aloude samenwerking tussen de Noord-Europese landen.

Inkomstenbron

Wie geen enkele inkomstenbron kan opgeven bij de Zweedse immigratiedienst kan erop rekenen nul op rekest te krijgen bij de aanvraag van het verblijfsrecht. Er zijn diverse inkomsten die door de immigratiedienst worden geaccepteerd:

  • werk in loondienst
  • een eigen onderneming (mits gevestigd in Zweden)
  • pensioen (mag uit Nederland of België afkomstig zijn)
  • een andere uitkering
  • eigen vermogen

Als het om inkomsten gaat, is er vooraf al veel te regelen. Solliciteren kan ook vanuit de Benelux, een eigen zaak voorbereiden eveneens. Binnen een gezin hoeft er overigens maar één kostwinner te zijn.

Belasting

Als je gaat emigreren naar Zweden zul je met de fiscus in Nederland of België moeten afrekenen. Dat klinkt vervelender dan het meestal is. Het is in ieder geval belangrijk aan de belastingdienst door te geven dat je gaat emigreren. Je krijgt dan een formulier toegestuurd dat je zo snel mogelijk moet invullen. Je mag zelf kiezen in welk land (Nederland/België of Zweden) je aangifte doet over het jaar van emigratie naar Zweden.

Als je ginds een onderneming wil starten, is het aangeraden bij de fiscus een verklaring aan te vragen waaruit blijkt dat je geen belastingschuld hebt. Nu maar hopen dat je die inderdaad niet hebt…

Emigratie naar Zweden en verzekering

In Zweden is iedere inwoner verzekerd tegen ziektekosten bij Försäkringskassan. Je kunt dus niet kiezen bij wie je je verzekert. Anders dan in de Benelux hoef je ook geen maandelijkse of jaarlijkse bijdrage te betalen. Wel is er een eigen bijdrage als je naar de dokter gaat. Lees meer over gezondheidszorg.

Het is belangrijk je op tijd aan te melden. Dit kan echter pas als je je persoonsnummer hebt.

Voor andersoortige verzekeringen, bijvoorbeeld woning-, auto- of inboedelverzekeringen of tegen bepaalde ondernemersrisico’s, kun je wel bij particuliere verzekeraars terecht, zoals Folksam en Länsförsäkringar. Ook hiervoor geldt meestal dat je een persoonsnummer moet hebben.

Verhuizen naar Zweden

Er zijn weinig mensen die verhuizen tot hun hobby’s rekenen, maar als je de verhuizing goed en tijdig voorbereidt kun je je een hoop kopzorgen besparen.

Een internationale verhuizing kost een aardige duit – 4000 euro ben je snel kwijt voor een emigratie naar Zweden – maar er zijn mogelijkheden om te besparen. Zo kan je bij internationale verhuisbedrijven soms de verhuiswagen delen met een ander. Ook zijn er mensen die geld uitsparen door hun spullen per container naar Scandinavië te laten vervoeren. Het scheelt ook als je zo weinig mogelijk meeneemt.

Omdat je verhuist binnen de EU, hoef je op de inboedel van je woning gelukkig geen invoerrechten te betalen. Toch zijn er twee zaken die speciale aandacht vragen: auto’s en huisdieren.

Auto meenemen naar Zweden

Om een auto mee te nemen naar Zweden, moet het voertuig officieel worden uitgevoerd en ginds worden ingevoerd. Dat kan op meer dan één manier, zoals uitvoerig beschreven in het Handboek Emigreren naar Zweden.

Het kan het overwegen waard zijn om een auto niet mee te nemen. Geïmporteerde wagens leveren in Zweden bij inruil minder op dan in de Benelux. Daarnaast is het mogelijk dat een autolening direct afgelost moet worden bij emigratie, waardoor je plotseling voor hoge kosten komt.

Het is in ieder geval van belang je goed te informeren. Over je rijbewijs hoef je je geen zorgen te maken. Nederlandse en Belgische rijbewijzen zijn ook in het Hoge Noorden geldig. Je kunt het eventueel inwisselen tegen een Zweeds exemplaar. Lees meer over autorijden in Zweden.

Huisdieren

Vroeger was het meenemen van een hond of kat naar Noord-Europa een hele toer. De regels zijn echter versoepeld en de tijd van quarantaines is gelukkig voorbij.

Toch zijn er nog voorwaarden om je huisdier mee te mogen nemen. Het is allemaal te doen – niemand hoeft zijn hond of kat in de steek te laten – maar een tijdige voorbereiding is wel hard nodig. De vereiste inenting tegen hondsdolheid moet (ook bij katten) bijvoorbeeld minimaal vier maanden vóór de feitelijke emigratie naar Zweden plaatsvinden.

Emigreren met kinderen

Zie ze niet over het hoofd: de kinderen! Het loont om even stil te staan bij emigratie met kinderen.

Emigreren is voor kinderen minstens zo ingrijpend als voor de ouders. Ze verlaten hun school en hun vriendjes, gaan naar een andere school in een omgeving waarin ze niemand kennen en waar ze ook nog eens een andere taal spreken. En in plaats van Sinterklaas komt er een rare Kerstman langs! Gelukkig gaan ze naar één van ’s werelds meest kindvriendelijke landen.


Deel deze pagina