Een eigen zaak in Zweden starten: veel mensen die emigreren doen het. Je moet vooraf wel goed nadenken wat jouw eigen bedrijf gaat doen, welke ondernemingsvorm je kiest en hoe je een effectieve marketing opzet. Het gaat immers om jouw toekomst.
Hoewel er geen cijfers zijn die dit ondersteunen, lijkt het erop dat de meeste Nederlanders die emigreren naar Zweden voor zichzelf beginnen.
Het is dan ook niet moeilijk. Voor de oprichting van een eenmanszaak zijn maar weinig formaliteiten vereist, en ook een BV of BVBA (AB in Zweden) of andere ondernemingsvormen stamp je relatief snel uit de grond. Wel is het zaak er op tijd aan te beginnen, het liefst voordat je gaat emigreren.
De vraag is natuurlijk wat voor zaak je gaat beginnen en of je op de lange termijn ervan kunt leven. Misschien kun je het beroep dat je in de Benelux had ook in Zweden uitoefenen, maar dan als zelfstandige. Vakkennis is dan geen probleem, maar je zult hoogstwaarschijnlijk wel de Zweedse taal en de lokale markt moeten bestuderen.
Heb je al een eigen bedrijf in Nederland of België dat niet afhankelijk is van lokale klanten, dan wil je die zaak wellicht “meenemen” naar Zweden. Formeel is dat niet mogelijk; je zult in Zweden een nieuwe onderneming moeten starten. Die kan in de praktijk natuurlijk wel een voortzetting zijn van je bestaande zaak.
Veel emigranten slaan echter een andere weg in. Ze willen lang niet altijd terug naar hun beroep van vroeger en zoeken welbewust iets anders. Hier is een voorbeeld van een bedrijf gestart door emigranten.
Bedrijf in Zweden
Een eigen zaak in Zweden begint met brainstormen. Misschien heb je al een goed idee wat voor bedrijf je wilt beginnen. Een aantal punten waaraan je moet denken:
Jouw capaciteiten
Hierbij gaat het niet alleen om opleiding en ervaring, maar ook om je mentale en fysieke gesteldheid. Een campingeigenaar moet over een goede lichamelijke conditie beschikken, en als je een hotel begint in een toeristische streek, mag je best wel stressbestendig zijn.
De locatie
Is de locatie wel geschikt voor de onderneming die je in gedachte hebt? Een kanoverhuurder in een streek waar de meren en rivieren vijf maanden per jaar zijn dichtgevroren, moet aan een alternatieve inkomstenbron denken. En een kaasmaker die rechtstreeks aan de consument verkoopt, moet zijn zaak niet in een moeilijk vindbare boerderij beginnen.
De vraag
Heeft jouw deel van Zweden nog niet genoeg webdesigners die zich op de lokale markt richten? Is er in Lapland wel voldoende werk voor nog een timmerman? Je ontkomt niet aan een grondig marktonderzoek.
Het aanbod
Een eigen zaak in Zweden moet je niet starten zonder je concurrenten te bestuderen. Wat doen zij om klanten binnen te halen? Waarom staan er zoveel campings te koop en winkelpanden leeg?
Op veel van die vragen kun je zelf een antwoord vinden. Informeer bij gemeenten of provincies. Een instantie als Invest in Sweden Agency (ISA) heeft lokale vertegenwoordigers en is je graag behulpzaam. De website van ISA bevat ook tal van Engelstalige artikelen en brochures.
Ook de organisatie Tillväxtverket en de adviseurs van Almi kunnen je veel nuttige informatie verschaffen voor wie een eigen zaak in Zweden wil. De omvangrijke info op hun sites is gratis, maar in het Zweeds. Kun je gelijk je taalkennis testen…
Er zijn ook emigratiebureaus die helpen bij het opzetten van een eigen zaak in Zweden en je over dit soort kwesties kunnen adviseren. Ze kennen de lokale markt (althans, dat mag je verwachten) en ze kunnen een deurtje openen naar financiers, bedrijven en instellingen. Zorg er wel voor dat het emigratiebureau je nauw betrekt bij elke stap die er gezet wordt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan, mocht het eens tegenzitten. Verder vind je nuttig advies in onze emigratiegids.
Spreek met de gemeente
Het is ook zeker de moeite waard om te spreken met de gemeente waarin je je wil vestigen, als je al een gemeente hebt gekozen. Zweden is een land met lage drempels; ambtenaren van de afdeling näringsliv (economische zaken en bedrijfsleven ) nemen graag de tijd voor je.
Uit ervaringen van emigranten blijkt ook dat sommige gemeenten niet te beroerd zijn om nieuwe bedrijven een beetje te helpen in de opstartfase. Nederlandse hoteleigenaars kregen naar verluidt zoveel klandizie via de gemeente dat ze op een gegeven moment vroegen wat minder te bellen met de vraag of ze nog iets voor ons konden doen.
Dit is misschien een extreem (positief) voorbeeld. Er zijn ook gemeenten die wel behulpzaam zijn met het geven van informatie maar zich verder op afstand houden. Een goede relatie met je kommun kan echter nooit kwaad.
Maak een ondernemingsplan
Begin je een eigen zaak in Zweden en heb je een concreet idee, maak je het best een ondernemingsplan. Dat is niet alleen nodig om bijvoorbeeld leningen te krijgen, maar fungeert ook als gids van je bedrijf. Er staat in wat je gaat doen, wat je ervoor nodig hebt, hoe je klanten gaat krijgen etc.
Een gedegen marktonderzoek geeft inzicht in je slaagkansen. Wees wel realistisch en stel de zaken niet mooier voor dan ze zijn.
In deze fase zul je ook moeten beslissen over de beste ondernemingsvorm. In Zweden heb je de keuze uit diverse rechtspersonen.
Houd er rekening mee dat de belastingdruk in Zweden hoog is. Ondernemers met een eenmanszaak moeten al vanaf de eerste maand dat hun bedrijf bestaat (een voorschot aan de) belasting betalen. Lees meer over de belastingen in Zweden.
Marketing – de methodiek om klanten te werven – is een essentieel onderdeel van je ondernemingsplan. Het verdient extra aandacht als je nooit eerder een eigen bedrijf had, in een andere branche gaat werken dan voorheen en nieuw bent in Zweden.
Heb je een deugdelijk ondernemingsplan? Dan weet je welke stappen je moet zetten. Eén daarvan is de registratie van je eigen zaak in Zweden. Op zich verloopt de bedrijfsregistratie vlotjes, maar het is wel belangrijk dat je je goed informeert. Succes!