De belastingen in Zweden zijn hoog. Niet meer zo hoog als vroeger toen schrijfster Astrid Lindgren op zekere dag meer belasting moest betalen dan ze verdiende, maar het is nog altijd niet mals.
Hoewel het door belastingvoordelen en andere lokale omstandigheden lastig is om te vergelijken, kun je zeggen dat de belastingdruk in Zweden op ongeveer hetzelfde niveau staat als die in België. Nederlanders in Nederland betalen gemiddeld genomen iets minder belasting. De belastingen in Zweden zijn de voorbije twintig jaar wel steeds verder naar beneden gegaan.
Internationale vergelijkingen stellen dat de Zweedse bevolking gemiddeld meer terugziet van haar fiscale offers dan andere volkeren. Denk bijvoorbeeld aan goedkope crèches, sociale zekerheid, gratis onderwijs en de zorg. De belastingdienst zelf (Skatteverket) is een efficiënt werkende organisatie met een klantvriendelijke reputatie.
Belastingvoordelen Zweden
Tegenover de hoge Zweedse belastingdruk staan wel een paar voordelen. Zo wordt de Zweedse zorg vanuit de belastingopbrengst gefinancierd. Je hebt dus geen maandelijkse verzekering te betalen. De wegenbelasting is afhankelijk van gewicht en brandstof van het voertuig, maar is voor velen ook gunstiger dan in de Benelux.
Belastingvoordelen zijn onder meer de ROT-avdrag: als je je (eigen) huis laat opknappen door een erkend ambachtsman, betaalt de fiscus de helft van diens uurloon. Voor huishoudelijke diensten, bijvoorbeeld schoonmakers en kinderoppas, is er de vergelijkbare RUT.
Inkomstenbelasting
De inkomstenbelasting (inkomstskatt) is de voornaamste van de belastingen in Zweden en slokt het meeste geld op. In Zweden betaal je ongeveer 30 tot 34 procent inkomstenbelasting. Het exacte percentage varieert per gemeente. Daarom wordt dit deel van de inkomstenbelasting ook wel kommunalskatt genoemd. In het bedrag zit ook ongeveer een procent voor lidmaatschap van de kerk, die in Zweden een deel van zijn geld via de staat krijgt. Dit is vrijwillig: wil je geen lid zijn van de kerk, betaal je dus ietsje minder belasting.
Hogere salarissen betalen een bijkomende staatsbelasting en de absolute topsalarissen moeten er nog een schepje bovenop doen. Vermogensbelasting bestaat niet meer in Zweden al zijn er politici die ze graag weer in zouden voeren
De werkgevers dragen ongeveer 33 procent van het werknemerssalaris af aan de belasting in Zweden. Als werknemer merk je hier niets van want het bedrag is al ingehouden op het bedrag dat je op je bankrekening krijgt.
Het aangifteformulier dat je in het voorjaar van Skatteverket krijgt, ontvang je grotendeels ingevuld, voor zover de belastingdienst gegevens van je heeft gekregen via werkgevers of uitkerende instanties. Wel alles controleren en aanvullen indien nodig.
Belastingen in Zweden voor eenmanszaken
Veel mensen die emigreren naar Zweden beginnen voor zichzelf. Start je een eenmanszaak, dan moet je nog rekening houden met sociale premies. Die belopen grofweg 20 procent van je netto inkomsten. Ben je zelfstandige met een eenmanszaak, en verdien je even veel als een gemiddelde werknemer, dan moet je ermee rekening houden dat je circa de helft (meestal ietsje meer) van je inkomsten moet afdragen: inkomstenbelasting plus sociale premies.
Als ondernemer moet je in Zweden elke maand een voorschot betalen op je belasting, gebaseerd op de verwachte jaarinkomsten. Dit moet al als je bedrijf nog maar een maand bestaat. Het spreekt vanzelf dat dit in het begin wat giswerk met zich meebrengt. Het bedrag kan echter tijdens het lopende jaar worden aangepast, voor het geval de zaken slechter of beter gaan dan verwacht. Bij de uiteindelijke aangifte wordt het al betaalde bedrag in mindering gebracht op het resultaat.
Anders dan in veel landen zijn er in Zweden geen fiscale tegemoetkomingen voor starters. Je betaalt meteen de volle mep. Wel zijn er subsidiepotjes waarvan je onder bepaalde voorwaarden gebruik kunt maken, maar die staan los van de belastingen in Zweden.
In het Handboek Emigreren naar Zweden lees je alles wat je moet weten over belastingen en het starten van een eigen zaak.
Overige belastingen in Zweden
De lijst is nog niet compleet. Zo zijn er onder meer….
- de BTW ofwel moms. Die bedraagt 25 procent, behalve voor levensmiddelen en horeca (12 procent) en voor boeken, krant en personentransport (6 procent).
- accijnzen (punktskatter) op onder meer benzine, rookwaren, reclame, drank en elektriciteit.
- onroerendzaakbelasting (fastighetsskatt) voor woningbezitters: normaal 0.75 procent van de taxatiewaarde. Die taxatiewaarde ligt doorgaans beduidend lager dan de marktwaarde en is terug te vinden in woningadvertenties van makelaars.
- belastingen bij winst uit verkoop van een woning, circa 22 procent. Let op: dit geldt ook als je een huis in het buitenland verkoopt terwijl je in Zweden woont.
Heb je problemen met je aangifte van de belasting in Zweden, doe dan een beroep op een lokale belastingadviseur. Een boekhoudkantoor heet redovisningsbyrå. Zeker als je een eigen zaak hebt of anderszins een gecompliceerde boekhouding, is dit een waardevolle investering.